Valikko Sulje

Buran

Kastroitu uros
Ikäarvio 3-4 vuotta
Säkäkorkeus n. 78 cm
Kotihoidossa Rovaniemellä 24.1.2021 alkaen

Päivitys 2/2021: Buran on vaihtanut kotihoitopaikkaa, koska ei tullut toimeen edellisen hoitopaikan leikkaamattomien urosten kanssa. Buran on ollut uudessa hoitopaikassaan tätä kirjoittaessa 2 viikkoa. Buranin annettiin rauhassa laskea stressiä hoitopaikkaan tullessa ja pikkuhiljaa opeteltiin yhteiseloon kodin koirien ja kotihoitajan kanssa. Nykyisessä hoitopaikassa on kaksi kastroitua urosta ja sterkattu narttu, joiden kanssa Buran tulee kyllä toimeen ja osaa kunnioittaa toisten omaa tilaa (jos tilan tarve osataan ilmaista selkeästi). Hihnakäytöksessä Buran on edistynyt ja osaa kävellä nätisti yhteislenkillä hoitopaikan muiden koirien kanssa, mutta kuitenkin nähdessään koiria ohitustilanteissa Buranin käytös on varsin riehakasta: Buran menee ylikierroksille, pomppii, hyppii ja huutelee. Buran käyttää toistaiseksi lenkkeillessään kuonokoppaan, jottei riehaantuessaan puraisisi hihnaansa poikki. Perusarki sujuu kotona hyvin, Buran ei pelkää kotona mitään (esim. TV, imuri, pyykkikone), mutta jos ikkunasta bongaa toisen koiran riehaantuu huutamaan ja riekkumaan myös sisätiloissa. Buran nukkuu yönsä hyvin ja rauhassa sekä osaa jäädä yksin kotiin kotihoitajana työvuorojen ajaksi, tuolloin vielä toistaiseksi jää erilleen muista koirista. Buran on hurmaava persoona (kun luottamus on rakennettu rauhassa) ja komea kuin Ridge Forrester 😉, mutta myös hiukan erityinen yksilö: Buranista on ”pentumaista” KOHELTAJAA, nopeasti syttyvää metsästäjää (naapuruston jänöt jo saivat kuulla kunniansa) sekä ihanaa kokoaan ymmärtämätönta ja lähelle änkeytyvää sylikoiraa. Tulevalta kodilta vaaditaan ymmärrystä miten herkästi stressaantuvan koiran kanssa olla ja eduksi katsotaan aiempi (rescue-)vinttikoirakokemus ja ymmärrys vinttari sielumaisemaan. Resurssivartioinnin vuoksi Buranille etsitään kokenutta aikuiskotia, mieluiten maalta (missä vähän koirakohtaamisia). *Huom! Lisätty kuvia ja videoita.

12/2020: Buran sai kodin ja palautui kahden päivän päästä. Tämän kokemuksen takia Buranille etsitään kokenutta kotia varmuuden vuoksi ainoastaan naisen luota. Syynä on se, että lähtiessään uuteen paikkaan stressitaso nousee paljon ja perheen, jossa on mies, olisi oltava erittäin kokenut tunnistamaan koiran elekieli ja ymmärtämään miten uusista kuvioista stressaantuneen koiran kanssa kannattaa toimia, kunnes luottamus on saavutettu kotiutumisen myötä. Stressaantuessaan Buranin resurssivartiointi nousee ruoan ja ruoalta mahdollisesti tuoksuvien esineiden kohdalla ahtaissa tiloissa ja tällöin se nappaa herkästi kädestä, jos tilannetta ei osata tulkita.

Kotihoidossa 11/2020: Buran on herkkä borzoi, joka tukeutuu ihmiseen vahvasti. Sillä on erityinen tarve saada hellyyttä halailuna, rapsutuksina, silittelynä. Sillä on tapana hypätä ihmistä vasten halaamaan. Naiset ovat Buranin mielestä ihania, mutta miehiin se voi suhtautua joissain tilanteissa epäluuloisesti. Buran kuuntelee ihmistä ja on borzoiden tapaan melko rauhallinen sisällä. Toki se innostuu välillä leikkimään hammastelemalla ja saa juoksuhepuleita. Buran on osallistunut puikkonokkansa kanssa esim. auton renkaiden vaihtoon ja vaatteiden päälle pukemiseen jopa häiriöksi asti. Vaikka se on kovasti ihmisen perään, ainakin hoitopaikassa se on ollut ongelmitta yksin kotona.

Hoitopaikassa on 19 muuta koiraa, jotka Buran lähinnä ignooraa kahta borzoi-pentua lukuunottamatta, joiden kanssa se juoksee ja leikkii. Buran vastaa epävarmuudessaan, jos toinen koira rähähtää sille. Se ei näytä kaipaavan koiraseuraa vaikka innostuukin leikkimään sopivien koirien kanssa. Parhaimmillaan Buran olisi ainoana koirana rauhallisessa ympäristössä. Kaupunkiympäristö ei välttämättä ole Buranille oikea paikka stressiherkkyytensä takia.

Buran stressaantuu helposti, jolloin se menee dramaattisesti ylikierroksille. Esimerkiksi verikokeen ottaminen eläinlääkärissä saa Buranin suorastaan vauhkoontumaan. Kynsien leikkaaminen tuskin onnistuu ilman harjoittelua. Buran voi vahtia ruokaansa myös ihmiseltä. Kotihoidossa Buran on rauhoittunut nopeasti ja ainoa mitä se kaipaa enemmän on ihmisen huomio. Silti Buran on kiltisti koiraportin takana, koska se ei siedä hoitopaikan kahta leikkaamatonta urosta.

Buran on otettu kiinni kesällä etelä-venäläisen kaupungin kaduilta juoksemasta aliravittuna ja turkki huopaantuneena. Kukaan ei sitä kaivannut, joten Pietarissa oleva yksityinen koiratarha otti Buranin. Buranille on opettu tarhalla mm. hihnassa kävelyä, jossa se ei ole vielä erityisen hyvä, koska innostuessaan vetää paljon ja pyörii ihmistä ympäri. Buranin turkki ei ole vielä kasvanut takaisin.

Jos herkkä Buran tuntuu juuri sinun koiraltasi, sinulla on ymmärrys vinttikoiran sielunmaailmasta ja herkistä koirista, otathan yhteyttä täyttämällä kotiselvityslomakkeen tämän linkin kautta: http://www.suojakotitoivo.fi/adoptiohakemus/ Tutustuthan ennen yhteydenottoa adoptioprosessiin: