Valikko Sulje

Artie *Suomessa/KIIRE!

PÄIVITYS 6.11.2021: HÄTÄTAPAUS/KIIRE! Artien kodinsaannilla on kiire!!!!! Koti ei pysty pitämään poikaa enää kauaa 💔

Esittely 8/2021: Artie on n. 9,5-vuotias kastroitu uros ja paino on 26 kg. Artie on saapunut Suomeen 12/2019 yksityisenä tuontina, Kreetalta koiratarhalta ja etsii nyt uutta kotia, nykyisestä kodistaan käsin Tuusulasta (kerrostalo). Artie on erittäin hyvässä kunnossa oleva katsroitu uros, joka etsii uutta kotia. Yhdistyksemme auttaa kodin etsinnässä. Artie sairastaa leishmaniaa ja sillä on päivittäinen lääkitys, millä tauti pysyy kurissa, eikä siitä ole ollut Artielle haittaa. Artiella on siru ja rokotukset ovat voimassa, hampaat hoidettu viimeksi kesäkuussa 2020.

Artien nykyinen omistaja kertoo pojasta seuraavaa: Artie on kerrassaan sympaattinen, rakastettava hönö, älykäs ja hassu, pomottava ja helposti innostuva. Välillä se on hieman grumpy old man, mutta se rakastaa ihmisiä ja huomiota. Artiella ei ollut mitään alkuvaikeuksia mukautua arkirytmiin Suomen kodissaan, vaikka oli elänyt vuosikaudet isossa koiralaumassa shelterillä. Artie ei ole kärsinyt eroahdistuksesta, pärjää hyvin yksin, ja varmaan nauttiikin kun saa olla rauhassa. Nykyisessä kodissa se on joutunut olemaan yksin kenties hieman normaalia vähemmän kuin lemmikit yleensä, sillä aikuinen työskentelee pääasiassa kotoa käsin. Artie on pärjännyt mainiosti, jos ihminen on ollut poissa useana päivänä peräjälkeen normaalin työpäivän verran.

Artie ei ole adoptoinnin jälkeen koskaan purrut mitään rikki, esim. huonekaluja tai kenkiä tms., ja se on heti adoptiosta asti ollut täysin sisäsiisti, vaikka oli elänyt shelterillä ulkona vuosikaudet. Artien arki sujuu pötkötellessä ja nukkuessa. Artie on viime syksynä opetettu pois sohvalta, mikä kävi helposti, mutta se kyllä rakastaisi olla kainalossa ja rapsutettavana sohvalla. Artie rakastaa pitkiä kävelylenkkejä ja metsäretkeilyä. Haluaisi jahdata jäniksiä, on siis hieman riistaviettiä. Autoon päästessään menee innosta sekaisin, kun yleensä silloin tietää, että ollaan menossa joko metsään tai uusiin paikkoihin. Artie ei ole lähtökohtaisesti lainkaan pelokas luonne. Artie on kujeileva ja rakastaa huomiota. Se innostuu vieraista ihmisistä, jotka tulevat kylään ja voi varastella näiden kenkiä, lapasia tai lippiksiä, vaikka ei tee tätä koskaan omalla porukalla, ja yrittää komentaa vieraita antamaan rapsutuksia nykimällä paidan helmoja tai tassulla tökkäisemällä. Jos se ei saa kaikkea vieraiden huomiota, se turhautuu, mutta alkaa purkaa tätä pureskelemalla luuta tai leluja, ”kurjaan kohtaloonsa” teatraalisesti tyytyen. Artie tykkää nuuhkimistöistä ja -leikeistä.

Artien haasteita:
Artiella on selvää resurssiaggressiivisuutta (superherkku kuten luu, tai oma sänky), mutta tämä ei ole ilmennyt juuri suhteessa aikuisiin, vaan pikemminkin suhteessa nuoriin lapsiin, jotka ovat liikkeissään ja äänenkäytössään usein arvaamattomia ja yllättäviä. Tämä on aiheuttanut riskitilanteita. Lenkkeillessä Artie on toisinaan reaktiivinen ja tarvitsee tilaa toisten koirakkojen ohituksissa. Tätä on työstetty kouluttajan vinkeillä ahkerasti ja Artie edistyy koko ajan. Artie on reipas äijä. Pärjää myös koirapuistossa toisten koirien kanssa varsin hyvin, vaikka onkin vähän turhan innokas välillä. Yleensä tyttökoirat näyttävät sille kaapin paikan. Artie on kotiuduttuaan kiinnittynyt erityisesti perheen aikuiseen, ja alkanut suhtautua etenkin pieniin lapsiin liian paimentavasti. Artie tuntuu stressaantuvan näiden läsnäolosta ja pyrkii määräilemään ja ohjaamaan lapsia. Myös vaaratilanteita voi tällöin seurata mutta Artie ei ole koskaan purrut ketään. Haaste ei ole helpottunut, vaan vahvistunut ajan myötä. Pääasiassa tähän teemaan liittyy vaikea päätös lähteä etsimään Artielle sopivampaa ja enemmän sen tarpeita vastaavaa kotia ja ihmisiä.

Artielle olisi ehdottomasti paras, jos se saisi elää aikuistaloudessa. Artie oppii taitoja, mutta on myös itsepäinen. Artie motivoituu hyvillä herkuilla, hyväntuulisilla kehuilla ja reippaudella.

Yhteydenotot adoptiohakemuksella: https://www.suojakotitoivo.fi/adoptiohakemus/

Tutustuthan ennen yhteydenottoa adoptioprosessiin: http://www.suojakotitoivo.fi/adoptioprosessi/ sekäkoirien terveysosioon: http://www.suojakotitoivo.fi/adoptoitavien-koirien-terveys/