Valikko Sulje

Jay *Suomessa*

Päivitys 21.11.21: Kovin kummoisia kuulumisia on vaikea kirjoittaa, kun elämä Jampan kanssa on niin tasaista ja helppoa. Se on ihan super kiltti koira, ja tässä muutaman viikon aikana on opeteltu vaikka ja mitä. Jamppa on sisäsiisti, asunnossa hiljainen (pois lukien ruoka-aika ja uloslähtö ♥️), rauhallinen, mutta utelias (alkanut kuljetella leluja ja leikkiä niillä!), ja hoitotoimenpiteet sujuvat jo kuin konkarilla!

Pihalla Jamppa ottaa upeasti kontaktia namin avulla, ja hihnalenkkeily neljän koiran voimin on todella leppoisaa huomioon ottaen sen että kuljetaan mummokoiran vauhtia. Kyllä Jamppa innostua osaa hajuista ja muiden koirien näkemisestä, mutta enää ei mennä höyryveturina eteenpäin vaan kuljetaan rauhassa mummokoiraa odotellen ♥️ Sisällä Jamppa on mummokoiran komennuksista huolimatta alkanut uskaltautua tuvan puolelle, ja se varmasti tykkäisi jos saisi elää vähän vähemmässä kurissa ja nuhteessa että pääsisi oman ihmisensä kylkeen. Se rakastaa rapsutuksia ja aina kun sen viereen menee sängylle se kellistyy maharapsuille ja tökkii kuonolla jos rapsut keskeytyvät.

Jamppa on myös aika herkkis – se säikähtää yllättäviä liikkeitä, varsinkin heittoliikkeitä. Se on kuitenkin jo oppinut, että uudetkin ihmiset tarkoittavat namia ja rapsutuksia ja lähestyy jo rohkeasti uusia tuttavuuksia.Ainoat haasteet Jampan kanssa ovat pienet koirat ja kissat. Jamppa voisi pärjätä ainoanakin koirana, mutta arvostaisi varmasti myös lempeää koirakaveria.

Esittely 31.10.2021: Jay, tuttujen kesken Jamppa, on 6-vuotias kastroitu uros. Se on noin 60 cm korkea ja painaa noin 25-30 kiloa. Jamppa tuli Suomeen Moskovasta 15.10. kotihoitoon kerrostaloasuntoon Jyväskylään, kolmen leikatun narttukoiran seuraan. Lauman vanhin pitää Jampalle sisätiloissa kovaa kuria, eikä Jamppa kohteliaana tohdi olla samassa huoneessa mummokoiran kanssa. Lauman nuorimmaisen (4v) kanssa Jampalla on ulkona välillä hyviä, hetken kestäviä leikkejä, kun se hajujen tutkimiselta joutaa. Vieraita koiria tavatessaan Jamppa on aluksi hieman jäykistelevä, ja saattaa selvittää välit pörähtämällä. Kehuilla ja rauhallisella silityksellä tapaamiset menevät kuitenkin kauniimmin. Jamppa tulee mainiosti toimeen isojen koirien kanssa, ja on se tutustunut vilkkaaseen ajokoiran pentuunkin. Pääasiassa Jamppa on välinpitämätön muita koiria kohtaan, mutta pienet koirat nostattavat sen kierroksia sen verran, ettei Jamppaa suositella talouteen, jossa on kissoja tai alle 15-kiloisia koiria.

Sisätiloissa Jamppa on epävarma ja varovainen, huomaamaton ja vaivaton. Se viettää aikaansa eteisessä ja makuuhuoneessa, sillä ei tohdi tuvan puolelle mummokoiran vahdin alla. Äkkinäiset äänet ja liikkeet saavat sen varuilleen ja säpsymään myös ulkona. Jamppa on hitaasti lämpeävää sorttia ja vaikka se tuntuukin pitävän ihmisen kosketusta ja läheisyyttä mukavana, se on vasta kahden viikon hoitoajan jälkeen alkanut osoittaa luottamusta hoitajaan. Jamppa tuntuu silti pitävän ihmistä muita koiria tärkeämpänä ja voisikin sopeutua ainoaksi koiraksi.

Ulkona Jamppa on paljon reippaampi kuin sisällä ja kulkeekin reippaasti eteenpäin. Se on tottunut rappukäytävän ääniin, hissillä kulkemiseen, portaisiin ja autoiluun. Autossa se osaa olla rauhassa kauppareissujen ajan, ja sisällekin se on osannut jäädä osoittamatta stressin merkkejä, kun hoitaja on piipahtanut nopeasti asunnon ulkopuolella. Jamppa on kova vetämään koiraseurassa, mutta kulkee nätimmin yksin. Aidatulla alueella ulkoillessa Jamppa tutkii paikkoja, mutta pitää tarkasti silmällä, missä ihminen menee, ja kun on lähdön aika, se on ensimmäisenä portilla.

Haasteita Jampan kanssa ovat pienet koirat sekä hoitotoimenpiteet. Säännöllinen yksinolotreeni tulee todennäköisesti ehkäisemään eroahdistuksen. Jamppa tuntuu nauttivan rauhallisesta huomiosta ja on tuntunut onnelliselta yhteisillä päiväunilla, ja vapaanakin ulkoillessa se on alkanut oleilla entistä enemmän kosketusetäisyydellä ja rapsutettavana. Se on todella fiksu ja nopea oppimaan, ja siitä saa varmasti aktiivisen ja touhukkaan ystävän.

Yhteydenotot adoptiohakemuksella: http://www.suojakotitoivo.fi/adoptiohakemus/Tutustuthan ennen yhteydenottoa adoptioprosessiin: http://www.suojakotitoivo.fi/adoptioprosessi/ Ja koirien terveysosioon: http://www.suojakotitoivo.fi/adoptoitavien-koirien-terveys/