Valikko Sulje

Rio

Rio 1-vuotias uros ja se odottaa omaa kotiaa Heinolassa.

Rio on suomalainen lapsiperheessä kasvanut n. 25kg noutajamix. Rio on ihan tavallinen nuori uros, saanut kotikoiran kasvatuksen lapsiperheessä, niin hyvässä kuin pahassa. Osaa todella hyvin monet peruskäskyt ja vähän päälle: istu, maahan, odota, tänne, tassu, oma paikka jne. Tahtoo sohvalle viereen ja tulisi sänkyynkin, jos silmä välttää tai lupa heltiää. Noutajasekoituksena se tykkää kantaa suussaan esineitä, mieluiten omaa peittoaan. Stressitason laskiessa jo kahdessa viikossa tämä tarve on vähentynyt, kuten myös kaikki yliaktiivisuus, ravailu yms. Rio osaa rauhoittua nukkumaan jalkoihin tai sohvalle viereen hetken leikkimisen, yleisen töhöttämisen ja sopivan liikuntamäärän jälkeen. Rio hurmaa oman väen puhtaalla rakkaudella ja elämänilollaan, pompuillaan ja ilolaukallaan.

Rio ei tokikaan ole ihan kaikessa täydellinen. Nuori koira on luultavasti saanut kokea myös huonoja asioita ja epäreiluutta. Paineistuessaan tilanteessa se heittäytyy veteläksi kasaksi mustaa pelkoa ja ahdistusta, eikä kykene toimimaan. Autoilu ei ole sen juttu, pelkkä vihje autoilusta saa sen juoksemaan pois ja heittäytymään maahan. Se näyttää ja käyttää alistumiselkeitä myös arjen tilanteissa vieraille alussa ennen kun luottamus kasvaa. Se pelkää liukkaita lattioita, mutta muutamalla matolla kodin tiloista saa sille turvallisen tuntuisia ja sen jälkeen mattoa ei enää tarvita. Kulkee mm. laminaattirappuset toiseen kerrokseen ensimmäisen päivän jälkeen hoitopaikassa ilman ongelmia. Siltä on ehkä viety jotain herkkuja suusta ja leikitty ronskisti leluilla ja uusi omistaja joutuu harjoittelemaan vaihtokauppa-asioita, luovuttamista ja leikkimistä leluilla yhdessä, esim. opettamaan koira noutamaan. Nämähän on leikeistä parhaita, tarvitaan vain herkkuja ja lyhyitä hetkiä mukavia harjoituksia. Se tulee toimeen myös koiralaumassa, ja hoitopaikassa koiriin tottuneiden kissojen kanssa. Välillä sitä täytyy muistuttaa, ettei ulkonakaan kissoja saa leikittää tai jahdata, ja syytä on varmasti jättää eri tilaan kissojen kanssa yksin ollessa tästä syystä. Pienempiä koiria se ei osaa aina varoa kun vauhtia on ja intoa. Tytöt kiinnostavat Rioa ja kastraatio on varattu (tunteeko kukaan yksivuotiasta noutajaurosta, joka ei olisi tyttöjen perään 😃). 

Rio tarvitsee: elämästä ja koiran ilosta nauttivan omistajan. Toisaalta rauhallisen ja järkevän tasapainoisen kodin tukemaan epävarmuuksissa, kodin, jossa se saa aktiivisen ja ulkoilusta pitävän omistajan, mahdollisuuden vapaana juoksemiseen ja energian purkamiseen. Fyysinen rankaisu ja uhka ei ole oikeita koulutusmenetelmiä Riolle. Riolla on hyvä työkalupakki jo olemassa moniin tilanteisiin ja se osaa oppia ja on nokkela ja fiksu poika. Vieraita ihmisiä se kuitenkin ensitapaamisella lähtökohtaisesti pelkää. Se on kiinnostunut ihmisestä, ja haluaa lähelle, mutta pelkää ja haukkuu. Paras tapa tutustua Rioon on antaa Riolle rauha ja opettaa se pitämään itse tarvitsemansa etäisyys, olla tekemättä kohtaamisesta kohtausta. Luultavasti muutos tutustumiskäytöksessä tapahtuu nopeasti, kun stressitaso laskee ja tutustumiset tehdään säännöllisesti fiksusti ja koiran ehdoilla. Historian takia ei suositella lapsiperheeseen. Liukkaiden pintojen pelon vuoksi Rio ei halua kerrostaloon. Ihannekodissa on oma piha alueella, jossa pääsee juoksemaan hieman vapaana päivittäisillä lenkeillä, ilman vaaraa autotiestä tms. Rio tottelee hienosti, mutta se ei ole sielultaan paimen, vaan rakastaa juosta lujaa ja menee melko kauas omasta ihmisestä. Riistakohtaamiskäytöksestä tai remmikäytöksestä vieraita koiria kohdatessa ei ole tietoa. Hihnalenkillä Riolla on yksi suunta, ja se on eteenpäin, joten tässäkin opeteltavaa on. Rioon voi tulla tutustumaan Heinolaan sovitusti. Rio on rokotettu ja sirutettu, se kastroidaan ennen uuteen kotiin luovuttamista.

Yhteydenotot adoptiohakemuksella: http://www.suojakotitoivo.fi/adoptiohakemus/

Tutustuthan ennen yhteydenottoa adoptioprosessiin: http://www.suojakotitoivo.fi/adoptioprosessi/ ja

koirien terveysosioon: http://www.suojakotitoivo.fi/adoptoitavien-koirien-terveys/