Valikko Sulje

Yhteistyötarhamme

Moskovan 3000 koiran tarha

Moskovassa on 12 kunnallista tarhaa. Niistä suurin ja parhain on auttamiskohteemme 3000 koiran tarha. Jokaisessa muussakin kunnallisessa tarhassa on yli 1000 koiraa per tarha. Lisäksi Moskovan alueella on lukuisia yksityisiä tarhoja, joissa on arviolta 10 000 koiraa. Kaikenkaikkiaan Moskovan alueen tarhoilla on n.25 000 koditonta koiraa. 3000 koiran tarhan alueella on sektorit A, B, C, ja D, mitkä tarkoittavat häkkirivistöjä, jotka ovat täynnä koiria. Per häkki koiria on keskimäärin 4 ja häkit ovat kooltaan 2,5m x 2,5m. Häkeissä on yksi koppi, jota ei ole lämpöeristetty. Lisäksi on karanteenipuoli, minne koirat laitetaan kun ne tulevat tarhalle. Karanteenipuolen häkit ovat 1,5m x 1,5m. Tämän lisäksi on klinikkarakennus, missä ovat sairaat koirat, joita hoidetaan. Klinikkarakennuksessa koirat elävät näyttelyhäkeissä, joita on vieri vieressä useassa huoneessa kerroksittain. Lisäksi tarhalla on kaksi ns.”kuoleman huonetta” jossa ovat parantumattomasti sairaat, halvaantuneet tai muuten liikuntakyvyttömät koirat sekä erittäin vanhat koirat, jotka eivät pärjää enää ulkona. Nämä koirat ”odottavat kuolemaa” koska niillä ei ole enää mitään mahdollisuuksia adoptioon.

Yli 50% tarhan koirista elävät ja kuolevat tarhalle. Yli puolet on myös ns.villikoiria, eli koiria, jotka eivät ole sosiaalistuneet ihmiseen. Heidän elämänsä kattaa siis tämän pienen häkin koko niiden elämän ajan. Ne koirat, jotka ovat sosiaalistuneet ihmiseen, pääsevät 1-2 kertaa viikossa ns.ulkoiluaitaukseen n. puoleksi tunniksi. Ulkoiluaitaus on hiekkapohjainen isompi aitaus, missä koirat mahtuvat liikkumaan ja leikkimään. On vapaaehtoisten ansiota, että koiria pyritään sosiaalistamaan, jotta niiden adoptiomahdollisuudet kasvaisivat. Myös vapaaehtoiset ovat niitä, jotka menevät tarhalle säännöllisesti päästämään koiria jaloittelemaan ja lenkkeilevät niiden kanssa tarha-alueella.
Tarhalla on myös paljon entisiä kotikoiria. Nämä koirat joutuvat monesti niin isoon shokkiin tarhalle joutuessaan, että lakkaavat syömästä. Toiset tottuvat lopulta tarhaoloihin, toiset eivät. Näitä entisiä kotikoiria Toivo pyrkii ensisijaisesti saamaan adoptio-ohjelmaan. Lisäksi adoptio-ohjelmaamme kuuluu vanhukset, jotka ovat olleet tarhalla joskus jo sen perustamisesta lähtien eli vuodesta 2008. Pyrimme siihen, että näiden ei tarvisi kuolla tarhalle vaan ne saisivat elää edes viimeiset kuukaudet/vuodet rakastettuina kotikoirina. Lisäksi adoptio-ohjelmaan pääsevät koirat, jotka ovat mahdollisimman potentiaalisia kotikoiria vaikka olisivatkin eläneet vain tarhalla. Mahdollisuuksien mukaan pyrimme auttamaan myös tarhalla kiusattuja koiria.

Se, mikä tekee tästä tarhasta kunnallisista tarhoista parhaan, on klinikka rakennus, missä on 
kokoajan eläinlääkäri paikalla. Myös siitä syystä koirat pystytään hoitamaan paremmin ennen Suomeen tuloa. Koirista otetaan tarhalla verikokeet ja ne ultrataan aina ennen adoptiota. Luonnollisesti kaikki tarhan koirat madotetaan ja rokotetaan vuosittain sekä ne aina kastroidaan/steriloidaan kun ne tulevat tarhalle. Tarhalla ei yksikään koira lisäänny, mikäli se ei ole jo valmiiksi pitkälle tiineenä. Tarhalle jätetään paljon emoja pentujensa kanssa, monesti työntekijät löytävät niitä aamulla portin takaa kun omistajat ovat vieneet koiransa sinne yöllä ei-toivotun raskauden vuoksi. Pentuja tarhalla on kokoajan satoja ja näistä yli 50% jää tarhalle koko elämäkseen koska adoptiokoteja ei ole riittävästi.

Eutanasiaa ei tarhalla ole oikeastaan juuri ollenkaan. Syy tähän on se, että tarhojen periaatteisiin kuuluu, että jokaisella koiralla täytyy olla oikeus adoptioon. Lisäksi venäläiseen kulttuuriin kuuluu ajatus siitä, että elämästä pitää taistella loppuun asti eikä ole ihmisen asia sitä lopettaa.

Mahdollisuus

Toivon toinen yhteistyö taho Moskovassa on tarha nimeltä ”Mahdollisuus”. Sen on perustanut Liliya Savostina vuonna 2015. Tarhalla on 50-60 koiraa, joista Liliya pitää erittäin hyvää huolta. Tarhalla asuu 2 työntekijää, jotka Liliyan lisäksi huolehtivat koirista sekä vapaaehtoisia käy tarhalla lenkittämässä ja rapsuttelemassa koiria sekä viemässä niitä tarvittaessa eläinlääkäriin sekä auttavat muissa kuljetuksissa (esimerkiksi kun koiria lähtee adoptioon muihin maihin). Tarhalle tulee koiria kadulta, koirien entisiltä omistajilta, huonoimmilta tahoilta sekä pentutehtaasta, josta iliya pelastaa resurssiensa mukaan chihuja ja muita pieniä koiria sekä joskus muunkin rotuisia koiria. Pentutehtaan pitäjä antaa Liliyalle koiria, mikäli niissä on jotain vikaa (ne synnyttävät kuolleita pentuja tms.) tai ne eivät mene kaupaksi ja/tai ovat sairaita. Liliya hoitaa nämä koirat kuntoon, leikkauttaa, rokottaa, siruttaa ja antaa adoptioon. Liliya pyydystää vapaaehtoisten kanssa resurssien mukaan myös koiria kaduilta sterilointiin/kastrointiin, ja rokotettavaksi tai hoitaa sairaita koiria, mitä kadulla elää ja vie niille ruokaa sekä pyrkii huolehtimaan niiden elämästä kadulla, mikäli koirat ovat esimerkiksi liian arkoja adoptioon. Liliyan tarhan pitäminen kustantaa hänelle 3500euroa keskimäärin kuukaudessa ja rahaa kerätään eri tavoin paikallisesti. Vuosittain koiria saa Liliyan tarhalta kodin noin 50.

Pietarin tarha

Pietarin tarhan on perustanut Alexandra Boytsova, joka on tehnyt työtä kodittomien kissojen ja koirien parissa jo parisen kymmentä vuotta. Pietarin tarha on perustettu keväällä 2018. Tarharakennuksella on pitkä historia, sillä Pavlov on suorittanut siellä eläinkokeitaan ja rakennus on tätä varten perustettu. Tästä syystä tilat ovat koirille juuri suunniteltu ja erittäin hyvät koiria ajatellen. Koirat elävät pienissä huoneissa, joista on luukun kautta pääsy pienehköön ulkotarhaan. Koirat jaotellaan huoneisiin niin, että tappeluita ei juurikaan synny vaan jokaiselle etsitään sopivat asuinkumppanit ja ne, jotka eivät tule toimeen toisten koirien kanssa, ovat yksin. Tarhalla jokainen koira saa yksilöllistä huomiota ja sen hyvinvoinnista pyritään huolehtimaan mahdollisimman hyvin. Vapaaehtoiset vievät koiria lenkille useamman kerran viikossa ja koiria pyritään sosiaalistamaan erilaisiin ihmisiin ja tilanteisiin.

Koirat pääsevät myös lääkäriin tarvittaessa ja Pietarista löytyykin korkeatasoiset klinikat, missä esimerkiksi leikkaukset tarvittaessa suoritetaan. Koirat madotetaan tarhalla kolmen kuukauden välein ja uudet koirat ovat aluksi karanteenitiloissa. Tarhalla on ihana henkilökunta, joka todella tekee kaikkensa, jotta tarhakoirankin elämä olisi elämisen arvoista. Tarhalle ei oteta kerralla kuin maksimissaan 90 koiraa koska pyritään siihen, että koirilla olisi mahdollisimman hyvä olla ja stressitasot eivät nousisi liian korkeiksi. Pietarissa toimii jatkuvasti ilmainen sterilointiohjelma, minkä avulla koirat steriloidaan ja kastroidaan.