Valikko Sulje

Ajankohtaista

TIEDOTE 26.9.2022: Tänään on annettu käräjäoikeuden päätös 2.7.2022 kuljetukseen liittyen. Kuljettaja on tuomittu törkeästä eläinsuojelurikoksesta ehdolliseen vankeuteen, 5 vuoden eläintenpitokieltoon sekä maksamaan kuljetuksesta johtuneet koirien Viikin eläinsairaalan eläinlääkärikulut, jotka saimme kerättyä lahjoitusvaroin. On epätodennäköistä, että näistä rahoista saadaan mitään perittyä mutta mikäli näin tapahtuu, kerromme siitä jatkossa ja näin lahjoittajat voivat vaikuttaa siihen, mihin rahat käytetään.

Miksi koirat sitten kuolivat lämpöhalvaukseen? Tuomiosta käy ilmi, että eläinten kuljetusauton ilmastointi ei toiminut kunnolla eikä se ollut riittävä. Kuljettaja oli tästä tietoinen jo 1.7 mutta jatkoi silti matkaa. Ottaen huomioon, että kuljettajalla on eläintenhoitajan tutkinto, pitää tuomioistuin asiaa erityisen törkeänä. Koska kuljettajalla ei ole aiempaa rikostaustaa ja lisäksi koska hän toimi firman ohjeiden mukaisesti, tuomio jää ehdolliseksi.

Koirien kuolema olisi voitu välttää mikäli kuski olisi toiminut ammattimaisesti ja todettuaan ilmastoinnin olleen puutteellinen, olisi keskeyttänyt matkan. Luonnollisesti kummallekaan asianosaiselle (Skeppsdal family ja Eläinten suojakoti Toivo ry) ilmastoinnin puutteellisuudesta ei kerrottu. Mikään ei tuo menetettyjä koiria enää takaisin ja kaikkensa ovat asianosaiset tehneet, että henkiin jääneet koirat voivat hyvin. Iso kiitos tästä adoptoijille ❤️ Sydämemme ei koskaan tule unohtamaan menehtyneitä koiria ja kokemus on ollut meille kaikille musertava. Meidän täytyy kuitenkin jaksaa jatkaa eteenpäin sillä niin monet tarvitsevat meitä. Molemmat yhdistykset toivovat saavansa rauhan asian tiimoilta ja tästä syystä pyydämme maltillista kommentointia asiaan liittyen. Rauhallista syksyä kaikille ⭐️

Lisäys tiedotteeseen 29.9.22: Oikeudenkäynnissä Viikin eläinsairaalan ylilääkäri kommentoi, että koirilla oli häkeissä riittävästi tilaa ja virtsan valuminen alempiin häkkeihin oli estetty. Kuljetus oli siinä mielessä lain mukainen. Kaikki mahtuivat seisomaan omassa häkissään. Se, mikä ei ollut lainmukaista, oli lämpötila. Tämä tieto lie ihmisille oleellinen ottaen huomioon iltapäivälehtien uutisoinnit asian tiimoilta. Sopiva lämpötila oli kirjattu rahtikirjaan näkyviin. Tilaaja on siis sopimusta tehdessään edellyttänyt että koirat kuljetetaan tietyssä lämpötilassa, noin 20:ssa asteessa.


Tiedote 3.9.2022: Seuraava tuonti toteutetaan aikaisintaan vuonna 2023, joten emme tällä hetkellä ota vastaan hakemuksia Venäjän tarhoilla odottavista kodittomista koirista.

Jos olet sivuillamme, koska etsitte uutta perheenjäsentä, katsothan Suomessa olevan koirat ja täytä kotiselvitys-lomake tai jätä avoin hakemus (kotiselvityslomekkeella), niin olamme sinuun yhteyttä.


FB-postaus 13.7.2022: Keräys ja lahjoitukset tuottivat yhteensä 13 929,84 euroa.

On syytä kiittää vaikka ei oikeastaan ole sanoja kertomaan, kuinka kiitollisia olemme! Viikin eläinlääkärikulujen summa 7294,33€ + 6000€ on saatu kerättyä. Kaiken kaikkiaan lahjoituksia on tullut 13 929,84€, josta Etelä-Kärjen Eläinsuojeluyhdistys Eksy ry:n keräys tuotti 5537,84€, venäläiset eläinten auttajat keräsivät 5730€ Moskovassa, ja loput summasta on tullut lahjoituksina Toivon tilille.

Viikin eläinlääkäriasemalle on maksettu 13 294,33€ ja loput 635,51€ käytetään tehohoidossa olleiden koirien kontrolli verikokeisiin jatkossa. Yarik, Marik ja Belyash ovat jo käyneet yksissä kontrolliverikokeissa sairaalasta päästyään. Vielä on syytä tarkkailla arvoja ainakin kahden verikokeen verran eläinlääkärin suosituksesta.

Todella suuri kiitos kaikille tukijoille ja kanssaeläjille! <3


Tiedote 3.7.2022: Eläinten suojakoti Toivo ry:llä ja Skeppsdal familylla oli yhteiskuljetus 2.7, jossa toimme koiria Moskovasta. Uuden elämän kynnyksellä oli 32 koiraa yhdeltä kunnalliselta Moskovan tarhalta, jonka koirille pyrimme löytämään koteja Suomesta. Ukrainan sodan ja pakotteiden vuoksi koirien tuonti on hankaloitunut. Aiemmin koirat ovat matkustaneet Moskovasta Vaalimaalle, mutta nyt maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi koirien oli määrä tulla Latvian ja Viron kautta Helsinkiin. Ostimme kuljetuspalvelun liettualaiselta koirienkuljetus firmalta, joka on toiminut jo vuosia ja vie viikottain koiria eri Euroopan maihin (mm.Belgia, Sveitsi ja Saksa). Kyseistä firmaa käytti myös Viipurin koirat ry kesäkuussa ja kaikki oli sujunut hienosti, joten meillä ei ollut syytä epäillä heidän ammattitaitoaan. Auton ilmastointi tarkistettiin ennen matkaa ja pitkin matkaa saimme videoita koirien kävelytyksestä, juottamisesta ja syöttämisestä ja kaikki näytti hyvältä ja ammattimaiselta. Koirien kuljetukset sovitaan aina hyvissä ajoin, useita viikkoja ennen matkan alkua, joten sääolosuhteita ei voi tietää etukäteen mutta kyseinen firma on kuljettanut koiria helteelläkin kymmeniä kertoja onnistuneesti Euroopassa.

Meitä kohtasi kuitenkin valtava tragedia. Laivamatkan aikana (Tallinna-Helsinki), jonka kesto oli 2 tuntia, koirat olivat saaneet lämpöhalvauksen. Tällä hetkellä on vielä epäselvää, mistä lämpöhalvaus johtui ts. mitkä kaikki asiat olivat pielessä ilmastoinnin suhteen. Auton kuljettaja on aina vastuussa koirien turvallisuudesta matkan ajan ja hänen tehtävänsä on huolehtia koirien hyvinvoinnista. Näin ei tapahtunut ja asia on nyt poliisitutkinnassa. Kaikenkaikkiaan 7 koiraa kuoli ja 3 lopetettiin eläinsairaala Viikissä huonon ennusteen vuoksi. 4 koiraa on vielä tehohoidossa eläinsairaalassa. 18 koiraa selvisi tapahtumasta ja ovat tällä hetkellä omissa kodeissaan sekä hoitopaikoissa. Olemme äärimmäisen järkyttyneitä ja pahoillamme tapahtuneesta. Tällaista ei saisi missään nimessä tapahtua! Olemme kiitollisia, että poliisi tutkii asian perinpohjin, jotta syy tragediaan selviää mutta se ei toki poista koirien kärsimystä eikä tuo heitä takaisin. Yhdistys ei enää järjestä laivakuljetuksia kesäaikaan sekä pohtii muutenkin, miten voisimme omalta osaltamme vaikuttaa koirien turvallisuuteen matkojen aikana tulevaisuudessa.

Yhdistyksen puolesta Mari Laijola (puheenjohtaja)Eläinten suojakoti Toivo ry

Päivitys tiedotteeseen 6.7.2022: Tänään kotiutui viimeinen tehohoidossa ollut koira. Kaikki tehohoidossa olleet koirat selvisivät siis koettelemuksesta. Kiitos Viikin eläinsairaalalle hyvästä hoidosta.