Kotihoitaminen auttaa tuomaan Suomeen koiria, jotka muuten jäisi tarhalle. Kotihoitoon tulevasta koirasta saadaan kotioloissa enemmän tietoa ja kotiarki näyttää millaiseen kotiin koira parhaiten soveltuu. Myös kotimaisille kodinvaihtajille tarvitaan säännöllisesti kotihoitopaikkoja, jotta ne esimerkiksi pääsevät pois liian stressaavasta ympäristöstä uuden kodin etsinnän ajaksi. Tilanteita ja koiria on monenlaisia, joten myös monenlaisille kotihoitokodeille on tarvetta.
Jos olet kiinnostunut kotihoitamisesta täytä adoptiohakemus-lomake, jossa kerrot että haluat nimenomaan toimia kotihoitajana. Otamme sinuun yhteyttä, jotta sovitaan haastattelupuhelu. Puhelun aikana voidaan puhua tarkemmin siitä mitä kotihoitajuus on ja mitä kotihoitajalta odotetaan sekä voidaan arvioida millainen koira teidän arkeen ja olosuhteisiin sopisi. Lomakkeen lähettäminen tai haastattelupuhelun sopiminen ei velvoita mihinkään. Toivomme kuitenkin että olet miettinyt kotihoitajaksi ilmoittautumista vakavasti ennen lomakkeen täyttämistä.
Kotihoitajuuden voi lopettaa tai pitää taukoa, kun koti niin haluaa ilman perusteluita. Toki toivomme että koti sitoutuu hoidokkin ja että kulloinenkin hoidokki saisi olla koko kotihoitojakson samassa kodissa. Kotihoitajan kanssa tehdään kirjallinen sopimus, jossa sovitaan molempien osapuolten vastuut. Lyhyesti sanottuna kotihoitaja maksaa itse koiran ruoat, mutta muuten koirasta aiheutuvista kuluista vastaa yhdistys. Tämän vuoksi esim. eäinlääkärikäynneistä pitää sopia yhdistyksen kanssa etukäteen jos kyseessä ei ole ensiaputyyppinen pakkotilanne.
Kotihoitaja saa yhteyshenkilön yhdistykselle, joka on yleensä henkilö joka tekee haastattelupuhelun. Yhteyshenkilöltä voi pyytää apua ja neuvoja kotihoidokin kanssa eläessä. Yhdistys ehdottaa kotihoitajalle hoidokkia, jonka yhdistys arvioi sopivan olosuhteisiin. Kotihoitajalla on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa koiraan joka kotiin saapuu.
Kotihoitajana toimiminen on hyvin palkitsevaa, mutta toisinaan myös raskasta. Tarhalta saapuva koira voi olla hyvin stressaantunut pitkän matkustamisen ja olosuhteiden muutoksen takia. Perustaitoihin, kuten rauhoittumiseen, sisäsiisteyteen ja hihnalenkkeilyyn täytyy etenkin alussa panostaa ns. valmista kotikoiraa enemmän. Toisaalta kotihoitopaikkoja tarvitaan myös kotimaisille kodinvaihtajille, joilla voi olla osa kotikoiran taidoista jo hallussa. Lisäksi kotihoitajan on varauduttava että hoitoaika voi venyä pitkäksi, vaikka pyritäänkin hoitojaksot pitämään lyhyinä, jotta koira pääsisi kiinnittymään omaan kotiinsa.