Kotihoitaminen auttaa tuomaan Suomeen koiria, jotka muuten jäisi tarhalle. Kotihoitoon tulevasta koirasta saadaan kotioloissa enemmän tietoa ja kotiarki näyttää millaiseen kotiin koira parhaiten soveltuu. Myös kotimaisille kodinvaihtajille tarvitaan säännöllisesti kotihoitopaikkoja, jotta ne esimerkiksi pääsevät pois liian stressaavasta ympäristöstä uuden kodin etsinnän ajaksi. Tilanteita ja koiria on monenlaisia, joten myös monenlaisille kotihoitokodeille on tarvetta.
Jos olet kiinnostunut kotihoitamisesta täytä adoptiohakemus-lomake, jossa kerrot että haluat nimenomaan toimia kotihoitajana. Otamme sinuun yhteyttä, jotta sovitaan haastattelupuhelu. Puhelun aikana voidaan puhua tarkemmin siitä mitä kotihoitajuus on ja mitä kotihoitajalta odotetaan sekä voidaan arvioida millainen koira teidän arkeen ja olosuhteisiin sopisi. Lomakkeen lähettäminen tai haastattelupuhelun sopiminen ei velvoita mihinkään. Toivomme kuitenkin että olet miettinyt kotihoitajaksi ilmoittautumista vakavasti ennen lomakkeen täyttämistä.
Kotihoitajuuden voi lopettaa tai siitä voi pitää taukoa, kun koti niin haluaa ilman perusteluita. Toki toivomme, että koti sitoutuu hoidokkiin ja että kulloinenkin hoidokki saisi olla koko kotihoitojakson samassa kotihoitopaikassa. Kotihoitajan kanssa tehdään kirjallinen sopimus, jossa sovitaan molempien osapuolten vastuut. Lyhyesti sanottuna kotihoitaja maksaa itse koiran ruoat, mutta muuten koirasta ylläpidosta aiheutuvista kuluista vastaa yhdistys. Tämän vuoksi esim. eläinlääkärikäynneistä pitää sopia yhdistyksen kanssa aina etukäteen, jos kyseessä ei ole ensiapu-tyyppinen pakkotilanne.
Kotihoitaja saa yhteyshenkilön yhdistykselle, joka on yleensä henkilö joka teki haastattelupuhelun. Yhteyshenkilöltä voi pyytää apua ja neuvoja kotihoidokin kanssa eläessä. Täytyy kuitenkin myös huomioida että yhteyshenkilönä toimitaan kuitenkin mm. oman työn ja arkielämän rinnalla vapaaehtoistyönä, joten vastauksia voi joutua odottamaan. Yhdistys ehdottaa kotihoitajalle hoidokkia, jonka yhdistys arvioi sopivan olosuhteisiin. Kotihoitajalla on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa koiraan joka kotiin saapuu.
Kotihoitajana toimiminen on hyvin palkitsevaa, mutta toisinaan myös raskasta. Tarhalta saapuva koira voi olla hyvin stressaantunut pitkän matkustamisen ja olosuhteiden muutoksen takia. Samoin kotia vaihtava koira voi olla alkuun hyvinkin stressaantunut. Perustaitoihin, kuten rauhoittumiseen, sisäsiisteyteen ja hihnalenkkeilyyn täytyy etenkin alussa panostaa ns. valmista kotikoiraa enemmän. Toisaalta kotihoitopaikkoja tarvitaan myös kotimaisille kodinvaihtajille, joilla voi olla osa kotikoiran taidoista jo hallussa. Lisäksi kotihoitajan on varauduttava että hoitoaika voi venyä pitkäksi, vaikka pyritäänkin hoitojaksot pitämään lyhyinä, jotta koira pääsisi kiinnittymään omaan kotiinsa.
Toisinaan käy myös niin että kotihoidokki vie perheen sydämen ja kotihoito päättyy siihen että koti adoptio hoidokin omaksi lemmikikseen (tästä tehdään aina yhdessä yhdistyksen kanssa päätös ja sovitaan yksityiskohdista kuten kulukorvauksesta yms.). Tällöin puhutaan hieman humoristisesti ”foster failuresta” eli epäonnistuneesta kotihoidosta, koska ideahan on että koira on vain käymässä hoitopaikassaan. Foster failuret on monesti ihania tapahtumia kaikkien osapuolien osalta, vaikka se tietääkin monesti että kotihoitopaikan resurssit pienenevät ottamaan uusia kotihoidokeita jatkossa. On kuitenkin myös kotihoitopaikkoja jotka ovat toimineet kotihoitajina vuosia ja hoitaneet kymmeniä koiria vuosien aikana.
Uskallatko sinä lähteä kokeilemaan tätä kodittomille koirille elämän antavaa ja arvokasta vapaaehtoistyöuraa? ❤️
